Over ons

Een middeleeuwse wijk
met vele hedendaagse ateliers

echte schatkamers waar u welkom bent

Barlheze is zowel de naam van een straat als van de omliggende buurt, vlak bij het stadshart van Zutphen, die ook wel het Barlhezekwartier wordt genoemd.
Gebouwd als een wijk met veel kleine bedrijven is er nog steeds veel te beleven. Bezoek de ateliers en maak kennis met de huidige makers.

Ingesloten door de Berkel aan de westkant, de Groenmarkt aan de zuidkant en de Turfstraat aan de oostkant. Over hoever de buurt naar het westen doorloopt zijn de meningen verdeeld. In het boek Lopen door het verleden van het Barlhezekwartier (Historische Vereniging Zutphen, 2007) wordt het pas in de negentiende eeuw bebouwde deel tussen Berkel en IJsselkade erbij getrokken. Een van de deelnemende kunstenaars aan het project De schatkist van Barlheze heeft aan die ‘andere kant van de Berkel’ haar atelier [Marianne Kraster]. De overige ateliers bevinden zich in het oude, al in de middeleeuwen bebouwde deel van het Barlhezekwartier. Wat niet betekent dat het om eeuwenoude huizen gaat. Een vergissingsbombardement door de geallieerden richtte in 1944 gigantische schade aan. Na de oorlog werd een deel van de wijk opnieuw gebouwd.

Die geschiedenis is een schatkist op zichzelf. Aardig om te vermelden is de herkomst van de naam: ‘heze’ is een oud woord voor bosschage of struikgewas en ‘Barl’ heeft betrekking op de jongensnaam Barlo. De oorspronkelijke betekenis is dus: het Bosje van Barlo. In het huidige, dichtbebouwde Barlheze met zijn smalle straatjes is weinig plaats voor groen, behalve langs de Berkel. Het bombardement wiste in één klap een deel van Barlheze uit, maar ook in de loop van de eeuwen daarvóór is er veel verdwenen. En weer bijgekomen…

We nodigen u uit: neem een kijkje in de ateliers en zie de ontwikkeling van een idee tot een product. Alle kunstenaars werken met verschillende technieken.

De kunstenaars van Barlheze